Πώς να καθαρίσετε το σπίτι

Το επάγγελμα "οικιακά" είναι από τα πιο δύσκολα. Δείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να καθαρίσετε καλύτερα το σπίτι και πείτε μας στα σχόλια τα δικά σας tips από την εμπειρία σας.

Ξεκινήστε
Αποφασίστε πόσο καθαρό θέλετε να είναι το σπίτι σας και πόσο χρόνο έχετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας. Να είστε ρεαλιστές ως προς το τι μπορείτε να κάνετε.
Προσπαθήστε να αναθέσετε καθήκοντα: Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους, το καθάρισμα του σπιτιού δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη (κι όμως)! Μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων αλλά τελικά είναι πιο εύκολο από το να τα κάνετε όλα μόνη σας.
Κάποιοι προτιμούν να αναβάλουν τον καθαρισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι δουλειές. Τα περισσότερα άτομα όμως προτιμούν να κάνουν από κάτι κάθε μέρα έτσι ώστε να μην γίνεται «χαμός» και να έχουν χρόνο για μια «γενική» καθαριότητα 1-3 φορές το μήνα. Επιλέξτε τι σας βολεύει περισσότερο.
Τζάμια / καθρέφτες
Αν δεν είστε φαν των καθαριστικών για τζάμια, να ξέρετε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να καθαρίσετε τις γυάλινες επιφάνειες. Ο παρακάτω, μάλιστα είναι ακόμα περισσότερο αποτελεσματικός.
Πρώτα πλένετε την επιφάνεια με ζεστό νερό, σαπούνι για τα πιάτα και ένα σφουγγάρι.
Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδια.
Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου χημικά, καθαρίστε το τζάμι με ξίδι και νερό, στεγνώστε με ένα πανί και έπειτα τρίψτε με μια εφημερίδα.
Διαφορετικά, ψεκάστε με κάποιο ειδικό υγρό για τζάμια και σκουπίστε με χαρτί.
Καθαρισμός επίπλων
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο γυαλιστικό επίπλων, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις ετικέτες και ότι είναι κατάλληλο για τη δουλειά που το θέλετε. Να ξέρετε όμως ότι το γυαλιστικό δεν είναι σχεδιασμένο για να καθαρίζει αλλά για να γυαλίζει.
Ορισμένα έπιπλα «αντέχουν» το νερό. Αυτά μπορούν να καθαριστούν με το διάλυμα σαπουνιού που αναφέρθηκε παραπάνω. Στεγνώστε γρήγορα την επιφάνεια για να μην μείνουν σημάδια.
Έπειτα, χρησιμοποιήστε το γυαλιστικό επίπλων και σκουπίστε, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Αν πρόκειται για υγρόφιλα ξύλα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι για παρκέ.
Καθαριστικά για όλες τις χρήσεις
Να είστε προσεκτικοί με όλα τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως. Δεν είναι πάντα ασφαλή για κάθε σκοπό. Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες πριν από την αγορά τους και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Μην αναμειγνύετε καθαριστικά! Χρησιμοποιήστε ένα κάθε φορά και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Διαβάστε εδώ για φυσικά καθαριστικά χωρίς χημικές ουσίες.
Δουλειές έξω
Καλό θα είναι να μην παραμελείτε τις δουλειές εκτός σπιτιού (κήπος, αυλή, βεράντα) καθώς είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου περιβάλλοντος. Το τσουγκράνισμα θα προλάβει την ανάπτυξη μούχλας μετά τη βροχή, θα μειώσει και την εμφάνιση εντόμων και θα βελτιώσει τη συνολική εικόνα του σπιτιού σας.
Κλαδεύετε τα φυτά σας, προσέχετε τον κήπο σας και πλένετε τακτικά τις βεράντες.
Το πλύσιμο των ρούχων
Πλύνετε τα ρούχα στο πλυντήριο ή στο χέρι. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για την χρήση του πλυντηρίου:
Επιλέξτε την κατάλληλη θερμοκρασία για τα ρούχα, δίνοντας βάση στις οδηγίες του κατασκευαστή.
Βάλτε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, χωρίς να «τιγκάρει» ο κάδος. Αναλογιστείτε ότι τα βρεγμένα ρούχα γίνονται πολύ πιο βαριά και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα στον κάδο.
Προσθέστε το μαλακτικό στην ειδική θήκη, χωρίς να ξεπεράσετε το όριο που αναγράφει ο κατασκευαστής του. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μαλακτικό σε ειδική πλαστική μπάλα και να τη βάλετε μέσα στον κάδο.
Προσέξτε να μην αφήσετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για παραπάνω από μια ημέρα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα μυρίσουν.
Στεγνώνοντας τα ρούχα
Όταν πλυθούν τα ρούχα, αδειάστε τα σε μια λεκάνη και τοποθετήστε τα ένα- ένα στην απλώστρα. Για να μην κάθεστε να σιδερώνετε με τις ώρες μετά, πριν απλώσετε ρούχα που τσαλακώνουν εύκολα όπως μπλούζες ή πουκάμισα, κρατήστε τα με τα δύο χέρια από το σημείο των ώμων και τινάξτε τα απότομα δυο με τρεις φορές.
Καθαρίζοντας το πάτωμα
Η ηλεκτρική σκούπα είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τη σκόνη, τις τρίχες και τα σκουπίδια από το πάτωμα, πριν σφουγγαρίσετε.
Σε ξύλινα πατώματα τώρα, πιο αποτελεσματικές είναι οι σκούπες με ειδικό πανάκι, το οποίο «τραβά» την σκόνη χάρη στον στατικό ηλεκτρισμό και παράλληλα γυαλίζει το ξύλο.
Σφουγγάρισμα
Κάποια υποκατάστατα της σφουγγαρίστρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Δεν έχει βρεθεί όμως καλύτερη λύση, όταν πρέπει να ξεφορτωθείτε την κολλημένη βρωμιά.
Αν έχετε πλακάκι, τίποτα δεν θα φανεί πιο αποτελεσματικό για τη βρωμιά που συσσωρεύεται στους αρμούς από τη σφουγγαρίστρα.
Οι σφουγγαρίστρες με ύφασμα είναι πιο αποτελεσματικές από αυτές με σφουγγάρι.
Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και καλό καθαριστικό (διαβάζοντας και πάλι τις οδηγίες).
Πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων θα σας σώσει από πολλή δουλειά αν το χρησιμοποιήσετε σωστά. Θα πρέπει να το γεμίζετε σωστά και να το θέτετε σε λειτουργία ακριβώς μετά τη χρήση των σκευών.
Μεγάλα σκεύη όπως κατσαρόλες και τηγάνια είναι συνήθως καλύτερο να πλυθούν στο χέρι.
Τα πιάτα φθείρονται πιο γρήγορα όταν πλένονται στο πλυντήριο παρά στο χέρι, καθώς στο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιούνται συνήθως λειαντικά σαπούνια. Προτιμήστε να πλύνετε τα ακριβά σερβίτσια στο χέρι, με προσοχή.
Πλύσιμο των πιάτων στο χέρι
Είναι πολύ πιο εύκολο να πλύνετε τα πιάτα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσετε, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να τρίβετε με τις ώρες τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητών.
Βρέξτε το σφουγγάρι με καυτό νερό, βάλτε λίγο υγρό πιάτων, καθαρίστε το κάθε πιάτο και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.
Αποφύγετε να γεμίζετε κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνετε για πολύ ώρα γιατί αφενός θα μυρίσουν αφετέρου μπορεί να μαζέψουν μύγες και κάθε λογής μικρόβια.
Αφού πλύνετε τα πιάτα, τοποθετήστε τα στη θήκη για να στραγγίσουν.
Φροντίστε να κρατάτε στεγνό το σφουγγαράκι μέχρι την επόμενη φορά, γιατί και σε αυτό μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια.
Ολοκληρώνοντας
Τελειώνοντας, κάντε ένα γύρο σε όλο το σπίτι και:
Αδειάστε τους κάδους και βγάλτε τα σκουπίδια έξω
Καθαρίστε το τραπέζι της κουζίνας
Καθαρίστε τον φούρνο μικροκυμάτων
Αλλάξτε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες εφ’ όσον χρειάζεται
Συμβουλές:
Χρησιμοποιήστε μονές κάλτσες ως ξεσκονόπανο επίπλων ή παλιά t-shirt.
Αλλάζετε σφουγγάρια τακτικά. Για να τα αποστειρώσετε, τοποθετήστε τα υγρά για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων.
Σκουπίστε και σφουγγαρίστε όλα τα δωμάτια με τη μία, έτσι ώστε να διατηρείται το νερό, ζεστό.
Όταν καθαρίζετε ή σκουπίζετε, έχετε μαζί σας μια κούτα ή σακούλα για να βάζετε τα αντικείμενα που χρειάζεται να τακτοποιηθούν. Αυτό θα σας γλιτώσει πολύ πήγαινε- έλα.
Πλένετε το εσωτερικό του ψυγείου με σόδα για να ξεφορτωθείτε τις δυσάρεστες οσμές.
Πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα, κάντε μια βόλτα στο σπίτι κρατώντας μια σακούλα για τα σκουπίδια και μία για τα άπλυτα, ώστε να μην τα μαζεύετε μετά ένα-ένα.
Πρώτα να ξεσκονίζετε και μετά να σκουπίζετε.
Κάντε το συνήθεια: Τοποθετείτε κάθε πράγματα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσετε.
Πολλές νοικοκυρές πίνουν νερό στο όνομα της εφημερίδας, όσον αφορά στο καθάρισμα των τζαμιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10+2 φράσεις γραπτού περιγραφικού λόγου για το Δυσλεξικό παιδί

Πως να αποθηκευσουμε την σιδερωστρα μας

Διάβασα η μουσική του κόσμου